понеделник, 9 декември 2013 г.

Чаша портокалов сок освежава и тозизира. В цитруса се среща уникалното съчетание на антиоксиданти, които имат действието да забавят стареенето на клетките, да предпазват от рак и да помогнат за предотвратяването на сърдечно-съдовите заболявания. 
Портокалите са богати на фенолни съединения – биохимикали, за които се знае, че имат антиоксидантни и антимикробни свойства. Плодът е с ниско съдържание на калории, в него няма наличие на наситени мазнини и холестерол, но е богат на фибри и пектин, който действа много ефективно при наднормено тегло. Пектинът се използва и за намаляване на нивата на холестерола в кръвта.  Портокалите, както и другите цитрусови плодове, са отличен източник на витамин С. 
Плодът също съдържа витамин А, и други флавоноидни антиоксиданти като алфа и бета каротин, бета- криптоксантин, лутеин и фолиева киселина. Цитрусите съдържат множество минерали като калий и калций. От кората на плода се извлича портокалово масло, което има противовъзпалително, антисептично, антидепресивно и спазмолитично действие. В кулинарията портокалите са чудесно допълнение към зелени и плодови салати. Плодът се използва и при приготвянето на десерти, конфитюри и желета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.