събота, 7 декември 2013 г.

Лечебните свойства на чая...

В специалните книги пише, че за да извлечете максимална полза от чая, трябва да го пиете поне три пъти дневно. Препоръчва се да се изпива по една чаша сутрин, обяд и вечер. Чаят трябва да се запарва, без значение дали е в торбички, или на листенца, минимум пет минути, за да се даде възможност на полезните вещества да се свържат с горещата вода и да се получи лековита здравоностна течност. 
Под въздействието на чая се нормализира обмяната на веществата, укрепват съдовете на сърцето и мозъка. Топлата напитка се усвоява бързо от организма и утолява жаждата. Нормализира терморегулацията посредством ускорение на кръвообращението и засилване на отделянето на пот. Способността на чая да намалява умората го прави предпочитана напитка при физически натоварвания. 
Тайната на чая е в това, че той едновременно възбужда и успокоява. Това се постига благодарение на двете допълващи се съставки – кофеинът и танинът. При усвояването на чая значителна част от кофеина и танина образуват кофеинов танат, който има приятен вкус и въздейства на организма по-меко, отколкото чистият кофеин. Това съединение предизвиква помътняването на чая при охлаждане, но също така е белег и за високото качество на напитката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.