събота, 7 декември 2013 г.

Магията на тъмното пиво...

Според редица научни изследвания, тъмното пиво е богато на полезни за човешкия организъм вещества. Както светлата бира, така и тъмните марки съдържат антиоксиданти, феноли, флаваноиди, минерали и витамини от групата В. Вкусът на този вид бира се дължи на технологията и рецептурата на производство и използването на уникални съчетания от тъмни, карамелени и светли видове малц. 
Антиоксидантите в тъмната бира са два пъти повече в сравнение със светлите. Пиенето на бира с мярка е здравословно и полезно, според специалистите. В бирата се съдържат множество важни за организмът ни вещества като: магнезий; калий; фосфор; желязо; витамин B и H, аминокиселини и други вещества и органични съединения. Напитката съдържа около 60 белтъчини, като 40 от тях се дължат на маята. В истинската бира се съдържа суров ечемик и хмел, които, заедно с останалите й съставки превръщат газираната течност в здравословен еликсир за душата и тялото. Пенливата напитка спомага за изхвърлянето на канцерогенните вещества от организма и намалява риска от ракови заболявания. Една чаша бира, изпита на гладно, освобождава стомаха от излишните секреции. Хората, които употребяват умерено количество бира, страдат по-малко от сърдечни заболявания. Природните бирени екстракти притежават противовъзпалителни свойства. Слабоалкохолната напитка стимулира стомашната секреция и кръвообращението в мускулите, мозъка и органите на тялото. Преработеният ечемик е източник на лесно смилаеми фибри, които подпомагат нормалната функция на червата, забавят смилането и абсорбирането на храна и намаляват нивото на лошия холестерол. 
В един литър тъмна бира се съдържат 450 калории. В пенливата течност има наличие на вещества, които стимулират имунната система и доставят на организма хормона на щастието. Някои активни съставки на хмела притежават успокояващо, обезболяващо и сънотворно действие. В скандинавските страни бирата е официално разрешен антидепресант. Хората, които приемат умерено количество бира са по-жизнени, по-щастливи и по-позитивни. В Чехия се намира първият в света бирен спа център. Тъмната прясно варена бира се използва за множество лечебни процедури. Бирата е наслада за душата като напитка, но и кулинарното изкушение. Според познавачите една от най-уникалните и изискани комбинации е тъмно пиво да се дегустира с шоколад. Температурата, при която ароматите на тъмното пиво се усещат най-пълноценно е 10 – 12 градуса, т.е. малко по-висока от препоръчваната за охлаждане на светлите бири. Тъмното пиво успешно се съчетава с характерните за студените месеци по-тежки ястия и червени меса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.