На 26 октомври се посреща Димитровден, Митровден – християнски празник в
чест на свети великомъченик Димитрий Солунски, загинал за вярата. В традицията
този ден бележи началото на зимния период в годишния календарен цикъл. Вярва
се, че през нощта срещу Димитровден „небето се отваря” и идва зимата. Народна поговорка гласи: „Свети Георги
лято носи, а
Свети Димитър – зимата“ и „Дойде ли му денят, идва му и снегът“. Покровителят на студа донася снега посредством своя червен кон,
разтръсквайки бялата си брада. За свети Димитър в българския фолклор се
казва: „дедо Димитър разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипва първия
сняг“.
Като предвестник на мрака, зимата и лошото време той се свързва и с
отвъдния свят на мъртвите. Народът го възприема като
по-голям брат близнак на св. Георги, а по-някога и като брат на св. Архангел
Михаил, който „притежава” душите на мъртвите. На този ден се извършват гадания
за времето през зимата, за плодородието, за здраве и берекет. Ако овцете спят скупчени, кучето се е свило на кълбо, а месечината е пълна, то зимата ще е
дълга и люта.
В Родопите е възприет обичая да се броят от
този ден шест дни, по които се гадае, какво ще е времето през идващите шест месеца (това е характерно и за българските
мюсюлмани – те наричат
празника „Касъм“ – т.е. „Предел“). По Троянския край на
този ден по първия гост в дома се гадае
за идващата година: ако е добър стопанин и имотен човек,
годината ще е
спорна и плодовита. От днеска започва и т.нар. „циганско лято”, продължаващо 12 дни.
С Димитровден се отбелязва и краят на
селскостопанските
дейности: със селски сборове, хора и песни.
На
обредната трапеза задължително трябва да има ракия и вино,
а традиционните гозби
са: пита с ябълки, яхния от петел и курбан от овче месо. Готви се петел за
именника или кокошка за именницата. Вярва се, че
през нощта
срещу празника небесните сили посочват мястото на заровено имане.
Източници:
„Светците в българския народен календар“, Рачко Попов и „Народна вяра и
религиозни обичаи“ – В: Избрани произведения. Т.1, Димитър Маринов
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.