Кафето от жълъди
е лечебна ароматна напитка с приятен вкус. Тя може да се оприличи, като нещо
средно между кафе и какао. Кафето от жълъди има укрепващо действие върху
организма и подпомага имунната система през есенно-зимния период. Приготвянето
на лечебната напитка започва с почистването на семето от обвивката, нарязването
на малки парченца и тяхното изсушаване. След това жълъдите се потапят за
няколко минути във вряла вода и отново се изсушават. По този начин се постига
освобождаване от горчивите вещества, които се съдържат в тях и не позволяват да
се насладим на приятният вкус и омаен аромат. Изсушените парченца се изпичат
добре, след което се смилат или стриват. Начина на приготвяне наподобява това
на турското кафе в джезве.
Горещата напитка има свойството да тонизира и усилва
усещането за прилив на енергия. Препоръчва се да се взима преди физически
натоварвания и от хора прекарали тежки заболявания, свързани с загуба на тегло,
отпадналост и психическо напрежение. Кафето от жълъди за разлика от традиционното
кафе не повишава кръвното налягане.
Снимка: http://www.pinterest.com/pin/3237030954342814/
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.