вторник, 12 ноември 2013 г.

Лечебните свойства на копъра...

Копърът има високо съдържание на витамините С, В1, В2, Е, РР, Р, каротин (провитамин А) и минерални соли на калия, калция, фосфора, желязото и фолиевата киселина (витамин В9). В етеричното масло на билката се съдържа карвон, d-лимонен, α-филандрен, карвеол, дихирдокарвон, α-терпинен, дихидрокарве-ол, дипалиол, α-пинен, дипентен и изоевгенол. Копърът притежава високо съдържание на монотерпени и флавоноиди, които са известни със защитните си свойства срещу свободните радикали и канцерогените. Билката има свойства да укрепва съдовете и сваля повишеното кръвно налагяне. Копърът действа газогонно и помага при лоша перисталтика. Успокоява спазмите на гладката мускулатура на органите в коремната кухина. Действа добре при деца с ленив стомах, запек и задържане на газове. Подорява храносмилането и апетита. Високото съдържание на аскорбинова киселина и железни соли в копъра го правят незаменим при лечебното хранене на болните от малокръвие. Подпомага възстановяването на хора, пострадали при тежки травми. Наименованието на билката идва от старонорвежката дума dilla”, която означава „успокоявам”. Затова от древни времена копърът се използва за нервноуспокояващо средство. Копърът действва стимулиращо на хормоналния баланс, поради високото съдържание на флавоноиди в етеричното масло. Това допринася за поддържането на нормален менструален цикъл.
Смята се дори, че редовната употреба на копър отлага максимално настъпването на менопауза при жените. Полезен е и за всички хора, които имат проблеми с костите, или се възстановяват от счупвания. Препоръчва се и при някои ставни болести. Копърът повишава съпротивителните сили срещу респираторните заболявания, тъй като стимулира имунната система. Действа отхрачващо при бронхити и коклюш, притежава и антибактериално действие.
Снимка: http://www.flickr.com/photos/junie_moon_photoshare/3239468806/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.