събота, 2 ноември 2013 г.

Жито...

Житото е храната на душите… 
Затова без него не минава нито погребение, нито помен. Вареното жито е на границата между нашият земният и другият свят, между светлината и мрака, между традиционната култура и природа. То вече не е необработено зърно, но не е още и брашно. 
 
На всички помени и Задушници, на гроба се носи и раздава задължително жито, пита, вино и ракия. Смята се, че от тях умрелият яде и пие. След като мине година, започва да се храни от помените, изнасяни за друг починал. Вареното жито (коливо или куча) е вид жертвоприношение към предците и в същото време е отзвук от митологичното разбиране за растежа и плодородието от които се сътворява и преражда светът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.