четвъртък, 14 ноември 2013 г.

Бананът...

Бананите са отлична алтернатива за тези, които спазват диета тъй като те сдържат нишесте, източник са на витамин А, С и В6, както и на фибри, желязо, калий, магнезий и фосфор. Един средно голям банан съдържа 400 мг. калий - 11% от необходимата дневна доза; 110 калории и 4 грама фибри. В бананите има наличие на много въглехидрати, които са основен източник на енергия за организма.
Бананите със своето съдържание на калий и магнезий, подпомагат организма да се възстанови от ефектите на никотиновия глад. Плодовете са естествено средство против киселини в стомаха. Особено ефикасни са при лечение на бъбречни и стомашни проблеми. Консумацията на банани може да намали риска от сърдечносъдови заболявания, именно защото калият, който те съдържат помага за регулиране на кръвното налягане. Наличието на серотонин в плода има способността по естествен път да овладява депресията като действа успокояващо, подобрява настроението и възстановява чувството за щастие. Бананите помагат за възстановяване на изгубените по време на физическа дейност калории, и освен това осигуряват енергия за изтощеното тяло.
Тропическите плодове са лесно усвоими от  човешкия организъм и са чудесна закуска за малчуганите именно заради приятния им вкус, енергията и хранителните вещества, които те осигуряват. Корите на банана съдържат калий и антиоксиданти, които правят кожата мека и еластична. Кората на банана успокоява сърбежа при ухапване от комар. Когато е сварена, може и да се яде. Тя е полезна и за очите - съдържащият се в нея антиоксидант лутеин предпазва очните клетки от ултравиолетовите лъчи, които са главната причина за развитие на катаракта. Зелените банани са подходящи за приготвянето на деликатеси и за готвене. Жълтите банани могат да се консумират и в сурово състояние. Кафявите банани имат много сладък вкус (нишестето в плодовете се превръща в захар) и са подходящи за приготвяне на различни печива и десерти. Бананите се сервират в плодови салати, желета и сокове; пюрето от банани се използва за направа на сладолед, хляб, кифли и пайове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.