понеделник, 25 ноември 2013 г.

Тайнството на пиперът...

Червеният пипер - основната подправка в традиционната кухня се получава от специалните сортове - Гороглед 6, Новоселска капия 379 и Букетен 50. Продават се основно на българския пазар пет вида червен пипер на прах, които се различават по цвят и лютивина: те са Деликатесен, Сладък, Полусладък, Розово-червен и Лют.
Червеният пипер представлява стрити на прах със или без семената изсушени сладки или люти червени чушки. Решаващи критерии за определяне качеството на червения пипер са цвета и доколко той е фин. Деликатесният червен пипер е с мек аромат/вкус и със светлочервен до тъмночервен цвят.
Сладкият червеният пипер също е с мек аромат и вкус. От полусладкия до лютия червен пипер лютивината се повишава. Червеният пипер е подходящ за овкусяването и подправянето на зеленчукови и местни ястия, варива (боб и леща), яйца, пилешко, свинско и телешко месо. В червеният пипер почти няма мазнини. Той съдържа големи количества витамин С (няколко пъти повече от морковите и лимоните), бета-каротин, витамин В1, В2, Р и Е. За да се запази витамин С, той не бива да се пържи в мазнина. Освен, че губи голяма част от полезните вещества, които съдържа (включително различни антиоксиданти), при прегаряне на червеният пипер ястието добива неприятно горчив вкус. Затова е препоръчително да се слага в началото на готвенето, непосредствено преди водата. Червеният пипер се използва в народната медицина като стомашно, жлъчегонно и слабо диуретично средство, както и за подсилване на организма след боледуване. Лютият пипер дължи парливия си вкус на веществото „капсаицин“. Капсицинът в лютите чушки действа обезболяващо и прочиства дихателните пътища. Известно е и антибактериалното му действие. Силен антиоксидант е. Засилва метаболизма и премахва токсините от тялото. Пиперът има свойството да осигурява допълнителна топлина в организма, да подобрява циркулацията на кръвта и улеснява достигането й до по-отдалечените зони на тялото. Лютият червен пипер спира развитието на язви, като убива бактериите, с което пък се стимулират клетките на лигавицата на стомаха да отделят защитни сокове. Червеният пипер способства по-бързото усвояването на храните, които се консумират с него. Облекчава алергии и има противогъбични свойства. Най-добрият лек при „подлютявяне” от пипер или люти чушки е студеното мляко, тъй като „казеинът“ в него отмива капсаицина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.