понеделник, 18 ноември 2013 г.

Чудодейните свойства на чаят от коприва...

Мария Требен в своята книга „Здраве от аптеката на Господ. Съвети и опит с лечебни билки“, пише: „Ако човечеството знаеше, колко полезна е тя, не би засаждало нищо друго освен Коприва…”
Според авторката чаят от билката не трябва да се запарва дълго, а само да се кипне и да се остави да престои половин минута - тогава е най-лековит – има леко жълт цвят. Копривата съдържа повече витамин С от някои култивирани растения и диви билки. Има свойството да тонизира и да снабдява организма с ценни елементи, като: силиций, калий, калций, протеин, много желязо, сяра, етерични масла, белтъчини, мравчена киселина и много други полезни за човешкия организъм вещества. Листата на копривата можете да събирате от май до септември, а коренищата - от септември до ноември. Стеблата се окосяват и листата се събират, докато растението е свежо. Коренищата се изкопават, изчистват се добре от пръста и се измиват. Листата съдържат дъбилни вещества, витамини С и К, каротеноид, пантотенова киселина, ситостерол, хистамин и др. Копривата е най-доброто кръвопречистващо и кръвообразуващо лечебно растение. Влияе добре на панкреатичната жлеза, чаят от коприва намалява съдържанието на захар в кръвта. Той лекува заболявания и възпаления на пикочните пътища и болестно задържане на урината. В народната медицина се препоръчва по-продължително приемане на чай от коприва при болки в черния дроб, жлъчката и заболявания на далака, дори и при туморни образования, при образуване на слуз в стомаха и дихателните органи, при стомашни спазми и язви. За профилактика може да пиете чай през цялата година. Копривата помага и при вирусни заболявания и бактериални инфекции.
Източници: „Здраве от аптеката на Господ. Съвети и опит с лечебни билки“, Мария Требен и http://agronet.bg/community/groups/viewdiscussion/197-lechebnite-svoistva-na-koprivata.html?groupid=117

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.