неделя, 24 ноември 2013 г.

Магията на Анасонлийката...

Предлагам, Ви да завършим седмица с ароматната анасонлийка. Старите майстори на казана казват, че: „Пиенето на анасонлийката е обредно действие, съчетаващо в себе си спомена за миналото и надеждата за бъдещето.“
В класическия ритуал анасонлийка се пие разредена с ледена вода (обикновено в  съотношение 2:1). Получава се напитка с прозрачен бял цвят и синкав оттенък. Вкусът е нежен, но не толкова сладък. Усещането е деликатно, завладяващо със своята мекота и приятно сгряваща топлина… Анасонлийката се приготвя чрез двойна дестилация на гроздова или плодова ракия със семена от анасон (плодчетата съдържат течно, безцветно или белезникаво жълто етерично масло със сладникав аромат и вкус).
Ракията се разрежда с вода до 30 градуса и се налива в казан. Семето на анасона се поставя в торбички се пуска в казана. При дестилацията водно-алкохолните пари увличат етеричното масло от семената и при втечняването то преминава в ракията. По време на варенето задължително се отделят първакът и патоките. Следи се алкохолният градус на общото количество да не пада под стандартните 55 градуса, при който анасоновия екстракт се запазва най-пълноценно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.