събота, 30 ноември 2013 г.

Чудодейните свойства на

билките и подправките всекидневно ни омайват и ни доставят наслада и душевна хармония. Те притежават множество тайнствени сили, които при правилно използване се превръщат в лечебни. 
Така например - Кардамонът подобрява работата на храносмилателната система, помага при стомашни проблеми, болести на черния дроб и сърцето. Подправката успокоява нервното напрежение и повишава настроението. При главоболие се препоръчва да се вдиша кардамон, стрит напрах. Дафиновият лист притежава специфичен приятен аромат и вкус. 
Народната медицина препоръчва отвара от неговите семена за лечение на склероза, болести на бъбреците, черния дроб, далака, опорно-двигателния апарат и подуване на стомаха. Етеричното масло от семената е ефективно съдоразширяващо средство, използва се и за успокояване на нервното напрежение. Карамфилът подобрява настроението и стимулира работата на мозъка. Етеричното му масло се използва за инхалации при простудни заболявания. При хрема се препоръчва втриване на прах от карамфил в ноздрите. Канелата подпомага понижаването на температурата и притежава диуретично действие. 
Повишава работоспособността и подобрява настроението. Маслото от канела се използва за масаж при паралич, а отварата се приема, че подобрява слуха. Шафранът е диуретично средство, което спомага за намаляване на температурата. Съчетан с мед, той действа благотворно при камъни в бъбреците. Билката подобрява концентрацията и повишава настроението. Етеричното масло на шафрана притежава свойства да успокоява нервите и спомага за здрав сън. Черният пипер активизира функцията на стомаха и черния дроб, засилва храносмилането. Подпомага понижаването на температурата, неутрализира отровите в организма. Подобрява паметта.
Източник: по материали от http://www.ekak-zdrave.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.