неделя, 10 ноември 2013 г.

Свети Мина и народните вярвания...

На 11 ноември  е празник в чест на християнския светец Мина от Египет. В традиционните представи св. Мина се възприема като покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг
път, воините, лечителите и знахарите. 
Светецът закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата му да са живи и здрави, за радост и благополучие в дома. Св. Мина помага при беди, тежки болести и кражби
Светецът подпомага решаването на трудни житейски ситуации и въпроси, спомага за намирането на душевен покой и баланс. В района на гр. Сливен светецът се смята за митичен повелител на чумата. В деня на неговия празник жените приготвят и раздават обредни питки, намазани с мед, “защото Св. Мина единствен успял да залови и заключи болестта”. В отделни селища в Пиринско светецът се тачи като господар на епилепсията и на други “лоши болести”. По стар обичай болните дават в православния храм курбан на светеца, окичват иконите му с различни подаръци (ризи, кърпи) и с цветя, за да “пропъди всички болести далеч от селото”. 
Според народните вярвания денят се свързва с „Вълчите празници” – времето до Коледа, през което вълците бесуват. Вълкът в народностните представи се осмисля като демонично животно, като творение на дявола според дуалистичните легенди, тъй като представлява реална опасност за дома и стопанството, за овчарите и техните стада и той трябва да бъде умилостивен. А неговият покровител трябва да бъде уважен. В този период хората довършват всички започнати ремонти, поправят огради и запушват процепите, през които може да се промъкнат караконджули и други зли сили.
Източници: “Свети Мина в календарната традиция на балканските народи.”, Рачко Попов; „Български светци и празници“, Лилия Старева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.