четвъртък, 7 ноември 2013 г.

Архангеловден...

На 8 ноември се посреща Архангеловден, Рангеловден, Рангел – празник в чест на Архангел Михаил, един от седемте ангели - русокоси момци, облечени в позлатени ризи с криле на рамене, създадени от Бог, за да бъдат негови слуги. Според народното вярване св. Архангел е божият наместник, който прекъсва земния път на всеки човек. Светецът се отъждествява с тъмните небесни сили. 
Иконографията го изобразява с копие в ръка, тъпчещ дявола с краката си. В традицията Архангел Михаил се възприема като един от шестимата братя юнаци, които си поделили света. При делбата на него му се паднали душите на хората, които той изважда и ги повежда към преизподнята. Хората вярват, че ако светеца застане до главата на болния, той ще умре, ако застане до краката му – ще оздравее. Смята се, че св. Рангел е милостив и състрадателен към бедните и онеправданите. 
Той моли Бог за душите на сиромаси, за да не останат сирачета децата им. В чест на светеца се коли курбан и се приготвят обредни хлябове. Събота преди празника се прави Рангелова Задушница, която се смята за една от най-големите през годината. 
На Архангеловден се отслужва тържествена литургия в православните храмове, след което започват гостуванията у именниците. Традиционната празнична трапеза включва обреден хляб, червено вино и овче месо. На Архангеловден се коли курбан в чест на светеца. 
Жените приготвят и раздават на близки и познати обредните хлябове, наричани Рангелов или Господьов хляб. Пластичната им украса е близка до тази за помен или погребение. Тържествената трапеза, била тя семейна или общоселска, се освещава. Хлябът се полива ритуално с вино от стопанина за плодородие и берекет през годината. Стопанката събира в шепите си виното и го пръска навред из къщата, като благославя: „Свети Архангеле, Свети Никола и всички светии, помогнете ни, почитаме ви и на кръст колач сечем да се роди жито до пояс! Сега с шо можахме, а догодина с шо искаме! Сега с паница, а догодина с бакъра!“ После ритуално разчупва хляба и дава на всеки къшей. Той се поема с две ръце и се изрича благослов: „Колкото зърно в комата, толкова купни и здраве в дома! Амин!“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.