петък, 29 ноември 2013 г.

Андревден или Мечкинден...

На 30 ноември се посреща Св. Апостол Андрей Първозвани, Андревден, Андрювден. Народът свързва празника с представата, че от него денят започва да се уголемява колкото просено зърно, а Слънцето да помръдва като пиле в яйце. Вярва се, че „Андрей прогонва зимата и дългите нощи”. Денят се свързва и с почитта към житото. 
В народностните представи, житото (житните култури) е символ на плодородието, раждането и развитието на живота. За да наедрява реколтата на празника се варят зърната на царевица, жито, леща, боб, ечемик. От сварените зърна всички домашни хапват и хвърлят в комина, за да расте високо и богато реколтата. В Северна България св. Андрей се почита и като господар на мечките. Според легенда светецът, който единствен от апостолите нямал празник, възседнал мечка и отишъл при Господ. Той му рекъл: „Който тебе не празнува, да го язди мечка”. От тогава се почита и като Мечкинден, имащ предпазваща функция. От обредното коливо се дава на животното и се нарича: „На ти, мечко, варен кукуруз, за да не ядеш суровия, да не посягаш на човеци и стока”.  В българската народна традиция на мечката е кръстена и специална билка – 
„Подбел“, „Меча лапа“ или „Меча стъпка“. Народните вярвания определят мечката като символ на плодородието и майчинството. В Северна България св. Андрей се почита и като господар на мечките. В народната медицина мечата лапа се употребява при бронхити, бронхиална астма, кожни обриви, ревматизъм, нередовна и болезнена менструация. С отвари и настойки от листата на подбела се лекуват ларингити. Билката се прилага и за лечение на възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.