неделя, 24 ноември 2013 г.

Ползите от ядките...

Ядките влияят благотворно на мозъчната дейност и оказват здравословен ефект върху цялото тяло.
Те най-общо съдържат големи количества от витамините А, Е и от група В, а също така множество микроелементи, като калий, калций, фосфор и желязо. Има наличие на фолиевата киселина, която е необходима за клетъчното делене и за образуването на червените кръвни телца. Ядките са чудесен източник на мед, който участва в синтеза на белтъците, защитава сърцето и успокоява нервната система; на магнезий, който укрепва костите,  помага при мигрена и депресия; на манган и селен – те указват антиоксидантно действие и на цинк, който подсилва имунната система. Ядките са много богати на полиненаситени мастни киселини, фосфолипиди и белтъчини.
Във Фъстъците има наличие на фолиева киселина и витамин B3. Фолиевата киселина способства за обновяването на клетките. Фъстъците са подходяща храна по време на бременност и кърмене. Те подобряват паметта и концентрацията, осигуряват нормалното балансирано функциониране на нервната система, на сърцето и черния дроб. Понижават риска от сърдечен удар, предпазват от болестта Алцхаймер и други дегенеративни проблеми.
Шамфъстъкът е много полезен при заболявания на черния дроб, при гадене и повръщане. Той съдържа големи количества желязо, калий и множество антиоксиданти, както и количество аргинин (есенциална аминокиселина, която участва в изграждането на мускулната тъкан). Шамфъстъкът допринася за правилното функциониране на сърдечно-съдовата и нервната система, за заздравяването на костите и зъбите, както и за повишаването на потентността при мъжете.
Орехите съдържат голям запас от витамин С, което ги прави незаменими при настинка и грипни състояния. Много добър източник са на желязо, мед, йод, фосфор, цинк, фибри, витамини от група B и витамин E. Предпазват сърдечно-съдовата система и мозъка. Поради високата си енергийна стойност, са подходящи за хора, извършващи тежък физически труд. Благодарение на съдържанието на йод се използват като средство за лечение при заболявания на щитовидната жлеза.
Лешникът е много ценен при спазване на диети за отслабване, благодарение на ниското си съдържание на въглехидрати. Съдържат калий, калций, желязо, магнезий, фосфор, както и витамини от група B, витамин C и  витамин E. Указва тонизиращ и балансиращ ефект при хронична преумора, диабет, повишено кръвно налягане, увеличаване на простата и възпаление на вените. Етеричното масло на лешника спомага за успокояване на нервната система и оказва здравословно влияние при хронични бронхити.
Бадемите съдържат големи количества калций и витамин Е, има наличие още на калий, желязо, магнезий и фосфор. Те са полезни при малокръвие и нарушения в зрението. Намаляват риска от атерсклероза и депресия. Бадемовото масло действа благотворно върху кожата, като отстранява раздразненията. Сладките бадеми са полезни при повишено ниво на холестерол, хипертония, ракови заболявания и затлъстяване.

Източници: http://www.zdrave.bg/?c=n&id=3689 и http://dieti.rozali.com/hranene/p9105.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.