петък, 18 октомври 2013 г.

Омаята на Тиквата...

Есенните и зимни дни са времето, в което можем да се насладим на усещането за домашен уют, приятен вкус и омаен аромат, да се възползваме от полезните свойства на Тиквата. 
В Китай тиквите са били издълбавани, пълнени с монети и поставяни в предната част на къщата, за да привличат богатството в дома. Там на младоженците се подарявала тиква като пожелание за плодовитост. Тиквите са били използвани за прогонването на злите духове в Тайланд и Камбоджа. Тиквата е  основен атрибут и при мистичния празник Хелоуин в САЩ и Западна Европа. В Древна Гърция издълбаната и изчистена тиква се е използвала като съд за пиене. През вековете тя е била често прилагана от народната медицина за церене на различни заболявания – висока температура, нервни разстройства, запек, болки в сърдечната област. Тя съдържа бета-каротин, алфа-каротин и лутеин. Благодарение на богатият си състав от вещества е чудесен помощник на организма в студените дни. Трябва да знае, че печена или варена - тя винаги е полезна за нас. 
Консумирайки само 100 г. тиква, ние си набавяме необходимото количество от провитамин А за деня. Колкото месестата част е по-оранжева или по силно жълта, толкова по-високо е съдържанието на каротин в нея. Това вещество е силен антиоксидант, който помага за възстановяването на увредените от свободните радикали клетки. Провитамин А подобрява работата на имунната система и е много важен за доброто зрение. Тиквата е с високо съдържание на така необходимия ни витамин C. Той заедно с калият предпазват от сърдечни заболявания и нормализират кръвното налягане. В меката част на тиквата се намира витамин D, който ни е много необходим сега, през месеците, когато дните са къси и слънчевата светлина е недостатъчна. В тиквата се съдържат и витамини от група В, те влияят благотворно върху нервната система, имат важно значение за справянето със стреса. Тези витамини тонизират организма и са полезни за кожата и косата ни. Течността от сварената тиква може да се пие за успокоение и здрав сън. Тиквата е сред плодните зеленчуците „шампиони” по съдържание на желязо. Има наличие на множество медни и железни соли, както и фосфор, които влияят положително върху качеството на кръвта. Тиквата съдържа и витамин К, който рядко се намира в растителната храна. Той спомага за правилното съсирване на кръвта. Има наличие и на витамин Т - благодарение на него може да предотврати анемията. Витамин Т ускорява метаболизма, като помага за усвояването на храната и не позволява затлъстяване. Тиквата е полезна при наднормено тегло. Включена в диетата, тя засища, но не позволява да пълнеем, тъй като не е калорична - в 100 г. тиква има само около 17 кал. Зеленчукът е добър естествен диуретик, който премахва отоците при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. Фосфорът и магнезият в нея влияят положително върху паметта и нервната система. В нея има наличие на калций, мед, флуор и цинк, а от органичните киселини предимно ябълковата. Плодният зеленчук съдържа малки количества белтъчини и мазнини, но притежава умерени стойности на глюкоза, фруктоза и захароза. Тиквата е много полезна при заболявания на бъбреците и отделителната система. Действа добре при болести на сърдечно-съдовата и храносмилателната система. Честа консумация на тиква се препоръчва при страдащи от гастрит, язва и колит. Тиквата регулира храносмилането, съдържащият се в нея пектин помага срещу атеросклероза, защото способства за изхвърлянето на лошия холестерол от организма. Тиквата е нискокалорична и може да се приема в неограничени количества. Тя потиска чувството на глад, а в същото време ускорява метаболизма и изхвърлянето на шлаките от стомашно-чревния тракт. При заболявания на жлъчката и черния дроб честата консумация на тиква действа благоприятно. Диабетиците трябва да внимават с консумацията на тиква поради наличието на захари в нея. Тиквата е подходяща за бременни жени като средство против повръщане, по същата причина действа благоприятно и при морска болест. 
Тиквените семки също са изключително полезни - добре е да се консумират сурови. Те от столетия са известни и с противопаразитното си действие. Семките на тиквата са ефикасни и при кожни заболявания като пърхот и себорея. Ефектът се дължи на високото съдържание на цинк, който е полезен за кожата и косата и дори заглажда бръчките. Подобно действие имат и витамините А и Е. Честата консумация на тиквени семки предпазва лицето от акне и пъпки. А при изгаряния и екземи се прави лапа от настърганата месеста част на тиквата. За мъжете, които имат възпаление на простатата, се препоръчва по една чаша тиквен сок всеки ден в продължение на три седмици. Природен лек е и отварата от смляно тиквено семе. Тя спомага и за изхвърлянето на камъните от бъбреците. Благодарение на високото съдържание на витамин Е, тиквата стимулира функцията на половите жлези, а в същото време предпазва организма от стареене. Доказано е, че тиквените семки действат като афродизиак, тъй като подпомагат оросяването на органите с кръв.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.