сряда, 16 октомври 2013 г.

Тайнствените лечебни сили на Пчелното млечице….

Пчелното млечице е гъста кремаво-бяла течност с особен мирис и кисело-сладникав вкус. Това е продуктът, който се секретира от нелетящите пчели на възраст от 5 до 15 дни, т.нар. „пчели кърмачки“. С него се хранят личинките, пчелата майка и търтеите. 
На специалния състав на млечицето се дължат високата му хранителна и биологична стойност. То съдържа всички основни вещества необходими за изграждането на живия организъм: белтъчини; въглехидрати; липиди; богат спектър от витамини; минерали, а също така и други биологично активни вещества, някои от които все още недостатъчно проучени. Пчелното млечице е особено богато на белтъци. В него са доказано установени 22-ве заменими и незаменими аминокиселини. Има  наличие и на гама - глобулин, който спомага за повишаване на устойчивостта на организма към бактерии, вируси и токсини. От витамините в най-голямо количество са тези от група В и в по-малки дози витамините С, А, Д и Е. От микроелементите, съдържащи се в млечицето, интерес представляват желязото, мангана, цинка и кобалта като вещества, необходими за качеството на кръвта. Пчелното млечице има изразено противомикробно действие. Доказан е противовирусният му ефект по отношение на грипни инфекции, както и противогъбичното му действие. Физическият и психическият тонус се подобряват при приема на пчелният продукт.
Повишават се обменните процеси, храненето на тъканите и др. жизнени показатели в човешкия организъм. Тези качества правят пчелното млечице особено подходящо за приложение при липса на апетит, при намаление на защитните сили на организма, климактерични смущения, заболявания на стомашно-чревния тракт, хроничен запек, неврози, особено придружени с безсъние, при чернодробни заболявания. Препоръчва се също при атеросклероза, хипер- и хипотония, стенокардия и състояния след прекаран инфаркт на миокарда, бронхиална астма, нарушена лактация, ставни заболявания с възпалителен характер, себорея и др. Установено е, че при болни с диабет пчелното млечице води до намаляване на кръвната захар. Подобен ефект се наблюдава и при здрави хора. От друга страна е доказано, че то повишава способността на скелетната мускулатура да усвоява по-големи количества глюкоза. Проучване установява, че пчелното млечице е в състояние да стимулира растежа на невронни стволови клетки в мозъка, което означава, че то може да помогне за предотвратяване на болести като Алщхаймер и Паркинсон. Хърватските учени са направили тестове, като са инжектирали мишки с пчелно млечице и ракови клети, резултатите от който са показали намаляване на разпространението на рака. Смята се, че пчелното млечице спомага за подобряване на репродуктивните органи. Това се дължи на способността му да балансира хормоналните нива в организма. Невероятни са и подмладяващите свойства на пчелният продукт, който подобрява синтеза на колаген в кожата и съединителната тъкан. Дневната препоръчителна доза на пчелното млечице е различна според различните автори. У нас за оптимална се приема от 120-180 милиграма. Някои автори препоръчват 250 милиграма, а при тежки случаи и до 500 милиграма дневно. Цялото количество се приема наведнъж (сутрин на гладно) или на два пъти  - сутрин и обед. Пчелното млечице вечер не се препоръчва, тъй като възбужда нервната система, което може да доведе до безсъние.
Източници: http://www.troyamed.bg; http://www.pharmacy-bg.com/zdrave2/pchelnoto-mlechice-e-polezno-ne-samo-za-pchelite/; http://poneshto.com/?p=5815; http://www.bb-team.org/articles/2777_pchelno-mlechitse-royal-jelly#ixzz2hrh7AE3B

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.