вторник, 15 октомври 2013 г.

Маточината - билката на спокойствието...

Маточината е позната и ценна още от древността. Авицена я препоръчва заради свойството й да стимулира позитивните чувства и нагласи. Някои арабски автори я смятат за полезна при лечение на меланхолия и сърдечни заболявания. 
Маточината или Melissa officinalis съдържа специфични вещества, които имат спазмолитичен ефект върху хранителната и дихателната система на човешкия организъм. В състава на етеричното й масло влизат още витамин С, керотин, органични киселини и флавоноиди. Последните са полезни за организма, тъй като се борят срещу свободните радикали в него, подсилват имунната система и имат антиоксидантно действие. Благодарение на етеричното масло маточината има специфичен аромат на лимон и мента, а заради формата на листенцата и мириса им често е бъркана с ментата. 
Маточината помага срещу вирусни инфекции, остри кашлици и обилно потене; потиска гаденето и стимулира апетита. Според народните лечители, ароматното растение цери високо кръвно, премахва шума в ушите, препоръчва се срещу нередовна менструация. Някои използват маточината и за лечението на косопад и оплешивяване. Хидроалкохолният екстракт от билката проявява седативен ефект върху централната нервната система и действа като успокоително. Лековитото растение оказва благотворно въздействие върху неврози, ускорен пулс и мигрена. Под формата на крем лекува гъбички, бактериални и екземни инфекции. С маточина може да се жабурите, ако страдате от възпалени венци или имате лош дъх. 
Билката се приема под формата на чай, с който се прави гаргара или се пие вечер за здрав и спокоен сън. Чаят от маточина успокоява, повишава концентрацията и активността, прогонва тревогата и раздразнението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.