вторник, 22 октомври 2013 г.

Босилекът...

Босилекът е магическо цвете, на което народното вярване приписва предпазна и продуцираща сила. Белият цвят и омайният аромат на билката (запазва се и след изсушаването му) са символ на младостта, хубостта и здравето. 
Заради употребата му през цялата година, народната традиция отъждествява вечнозеленото растение с непреходността. Българският фолклор определя босилека, като любимо цвете на моми и момци, възпято в народните песни с епитетите „ран“, „росен“, „ситен“, „миризлив“. С китка от босилек момата се кичи и я дава на момъка в знак за любов. 
На сватбата младата невеста поръчва на майка си да полива цветето в градинката й с думите: „Сутрин с росица, на пладне с водица, а вечер със слъзица.“ Босилекът се използва при украсата на сватбеното знаме и кумовото дръвце. Билката притежава предпазна и отгонваща сила и затова се слага върху шапката на новороденото и в кърпата на родилката. Стръкове босилек се забождат за здраве върху коледни обредни хлябове. Билката се размесва със семето за посев, като пожелание за берекет. Употребява се често и в народната медицина при кадене на болни и баене за здраве и против уроки. Свежият аромат на етеричното масло от босилек притежава терапевтичните свойства да стимулира мозъчната дейност, да подпомага яснотата на мисълта и да успокоява нервната система. Ароматът му е лек, свеж с леко сладникава нотка. Маслото на растението има силно изразени тонизиращи свойства и допринася за облекчаването на главоболие и мигрена. Указва благотворно въздействие върху дихателните пътища и често се използва за облекчаване симптомите на астма и бронхит. Етеричното масло на босилека се съчетава добре с тези на: кедровото дърво, копъра, черния пипер, джинджифила, здравеца, грейпфрута и лавандулата.

Източник: „Български магии и гадания“, Лилия Старева

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.