събота, 26 октомври 2013 г.

Зимното часово време и ние...

Към зимното часово време се минава в последната неделя (27.10.2013г.) на месец октомври, когато в 04:00 часа часовниците се преместват с един час назад. От митологична гледна точка смяната на времето носи мистичното и сакралното в себе си. 
Всички преходни моменти от календарното годишно време са натоварени с очакване и известно безпокойствие, защото установеното космическо равновесие е нарушено. Започва следващия природен/жизнен цикъл. Димитровден е пределът между старата и новата стопанска година, между лятото и зимата. 
Според специалистите поне три седмици са нужни на човек, за да се адаптира към новото часово време. В медицината вече дори има специален термин за подобно състояние – десинхроноза или нарушаване на синхрона между механичния и биологичния часовник на човека. Биологическият часовник е инертен – при повечето хора след промяната имунната система е особено уязвима. Това провокира изострянето на редица хронични заболявания и проблеми с нервната система. В периода на адаптацията към новото часово време си отделете поне два допълнителни часа за сън. Постарайте се да не се претоварвате психически и физически. Спортните умерено и включете в ежедневното си хранително меню повече плодове, зеленчуци и морски дарове. Те спомагат за укрепването на имунитета, подобряването на съня и увеличаването на работоспособността.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.