понеделник, 21 октомври 2013 г.

Магията на топлата напитка...

Ситуацията, в която просто държим чаша с топло кафе, може да ни направи по-внимателни и отговорни, по-щедри и отзивчиви към околните. Обратното - държейки студена напитка, ни кара да бъдем по-студени и дистанцирани, сочи проучване на Университета в Колорадо. По този начин психолозите доказват как малки, прости неща като топлата или студената напитка могат да обърнат възприятията и чувствата ни на 180°. 
Проучването се е провело измежду 41 доброволци. Психолозите открили, че държейки чаша с горещо кафе, по скала от едно до седем (където едно е студено, а седем - топло), хората ставали средно с 11% по-топли и дружелюбни. Топлината определя не само как възприемаме хората около нас, а и нашето държание спрямо тях. 
Кафето е не само топла и ободряваща напитка, но може и да окаже реален положителен ефект върху нашия организъм. Настроението, енергийните нива и общото здравословно състояние се повиша от 1-2 чаши кафе дневно. Това се дължи на допамина. Той е хормон, „отговарящ“ за щастието и тонуса и е пряко свързан с производството на адреналин в човешкото тяло. В една чаша кафе се съдържат витамините В2 и В5, тиамин, магнезий и други полезни за организма вещества. Кафето подобрява кратковременната памет и работоспособността.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.