петък, 18 октомври 2013 г.

Подправките...

В класификатора на различни билки и подправки, съставен по поръчение на Карл Велики, те са наречени „приятели на медиците и похвала за готвачите”. Добавянето на подправките към различните гозбите и ястия, може да им придаде магичен вкус и омаен аромат. Според старите книги – това са растения или части от тях със силен аромат или вкус, използвани в малки количества за подправяне, оцветяване или консервиране на хранителни продукти. 
Ароматичните треви и растения се използват както в прясно, така и в изсушено състояние и могат да придадат на блюдата лечебни свойства. Подправките успокояват и стимулират, вливат положителна енергия в организма. Чудодейните треви и растения подобряват паметта или способността да се концентрираме; те дори могат да променят изцяло емоционалното ни състояния. Така например - пиперът помага при депресивни разстройства, а канелата влияе върху емоционалното състояние. Куркумата е подправката на прераждането. Прахът от тази билка, потъркан по лицето, заличава петната и бръчките. Ванилията пази от лоши очи. Черният кимион е защитник срещу уроки и черна магия. Канелата създава приятелства и наказва враговете. Кориандърът освобождава от стара вина, свещеният босилек е укротител на егото. Сандаловото дърво облекчава болката, слоновата кост дава сила и издръжливост. Джиндижифилът е корен от изсушена мъдрост…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.