четвъртък, 24 октомври 2013 г.

Магията на Мурсалския чай...

За това растение билкарите казват, че е „Родопското чудо“. Мурсалският чай според родопчаните притежава магическа сила и чудодейни свойства. За „добре дошъл“, те гощават всеки пътник с топъл мурсалски чай - за тях това е най-добрият начин да пожелаят „живот и здраве“… 
Още от древността по Родопа планина е използван за лечение на болести засягащи гърлото и дишането. Билката се среща само в местността Мурсалица, над родопското село Мугла. Много хора смятат, че всички елементи, които са необходими на човешкия организъм се съдържат именно в мурсалската билка. В нея са изолирани 22 много важни микроелемента и минерали за здравословното развитие на човешкия организъм, като: натрий; калий; калций; магнезий; цинк; фосфор; силиций; кобалт; мед; желязо; селен и сяра; флаваноиди; антиоксиданти, танини и етерични масла. 
Билката спомага за извеждането на токсините от организма и засилва имунната система. Има антиоксидантно, тонизиращо и укрепващо действие. Помага при заболявания на бъбреците, пикочните канали, трудно уриниране, проблеми с простата и оказва върху организма диуретично действие. Мурсалският чай спомага за намаляването на риска от високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт и предпазва от развитието на раковите клетки. Отварата от билката се използва за противовъзпалително, противомикробно и антибактериално въздействие, а също така и при лечение/профилактика на простудни състояния и заболявания на дихателната система. Мурсалският чай предпазва от развитие на артеросклероза. Народната медицина казва, че който го пие сутрин и вечер си осигурява здраве и дълголетие….

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.