Заради златистата си сърцевина (отъждествявала се със слънцето) и силата
да лекува, Лайката е била
почитана като свещено растение от древните египтяни, посветено на техния
върховен бог Ра. Лекарите в Индия използвали чудодейното
растение за лечение на храносмилателни разстройства, спазми и
треска. През Средновековието в Европа тя била прилагана за церене на безсъние, невралгия, болки в гърба и ревматизъм.
В българската
народната медицина лайката се определя като „универсално лекарство“ срещу всякакви болежки. Билката може да се приложи за облекчаване на хрема, при стомашни оплаквания,
настинки, при проблеми със зъбите и главоболие. Растението
успокоява зачервявания, намалява подувания, справя се
с кожни проблеми и женски болести. Билката е ефективна и при успокояване
на главоболие по време на менструация.
Лайката се определя, като силно
противовъзпалително средство и действа като инхалатор при астма. Етеричното
масло на растението има благотворен ефект върху лицето, тялото и косата. Освен за чай лайката, особено когато е прясно набрана се използва в
кулинарията като добавка към сладкиши, десерти, а понякога и към салати. От
растението може да получите и ароматизирано олио. За тази цел поставете в
буркан или в съд с капак пресни или изсушени цветчета от билката, залейте ги
със зехтин и ги оставате да престоят няколко дни. Когато сместа е вече готова,
прецедете - билковото олио е подходящо във вид на дресинг за различни салати и
ястия.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.