Папая (Carica
Papaya) – това са тропически плодове, които могат да се намерят през цялата
година. Самият Христофор Колумб я нарича „Плодът на ангелите“. Те ни предлагат
не само сладко предизвикателство, но също така ни предоставят голямо количество
полезни за организма ни съставки. Разрязан, плодът разкрива мека плътна
сърцевина, изпълнена с малки тъмни семки.
Папаята има приятен вкус наподобяващ
този на пъпеша и прасковата, а консистенцията е лека и маслена. Цитрусът
съдържа витамини С, Е и А, витамини от групата B, флавоноиди, фолиева киселина,
калий, магнезий и фибри. Всички те спомагат за здрава имунна система и помагат
за предотвратяване на ушни инфекции, грип и настинки. Учените са установили, че
семките на папаята са важни за предпазването на бъбреците. Плодът може да се
използва и външно за лечение на кожни рани, които не зарастват бързо, при
порязвания, обриви, ужилвания и изгаряния. Благодарение на високото съдържание
на витамин А, цитрусът намалява риска от емфизем при пушачи и пасивни пушачи.
Съдържа папаин, с което подпомага смилането на храни богати на белтъци. Папаята
се използва успешно и в кулинарията - в салати, като гарнитура за месни и рибни
ястия. Папаята може да се комбинира с лимони, лимонена трева, авокадо и зелени
маслини. Ензимът папаин е прекрасна добавка към меса – прави ги крехки и сочни.
Източници:
http://www.bb-team.org/articles/3386_papaya#ixzz2VB02nKQU;
http://zdraventer.blogspot.com/2013/05/14.html#axzz2VB1PJ2ny
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.