понеделник, 18 ноември 2013 г.

Папаята...

Папая (Carica Papaya) – това са тропически плодове, които могат да се намерят през цялата година. Самият Христофор Колумб я нарича „Плодът на ангелите“. Те ни предлагат не само сладко предизвикателство, но също така ни предоставят голямо количество полезни за организма ни съставки. Разрязан, плодът разкрива мека плътна сърцевина, изпълнена с малки тъмни семки.
Папаята има приятен вкус наподобяващ този на пъпеша и прасковата, а консистенцията е лека и маслена. Цитрусът съдържа витамини С, Е и А, витамини от групата B, флавоноиди, фолиева киселина, калий, магнезий и фибри. Всички те спомагат за здрава имунна система и помагат за предотвратяване на ушни инфекции, грип и настинки. Учените са установили, че семките на папаята са важни за предпазването на бъбреците. Плодът може да се използва и външно за лечение на кожни рани, които не зарастват бързо, при порязвания, обриви, ужилвания и изгаряния. Благодарение на високото съдържание на витамин А, цитрусът намалява риска от емфизем при пушачи и пасивни пушачи. Съдържа папаин, с което подпомага смилането на храни богати на белтъци. Папаята се използва успешно и в кулинарията - в салати, като гарнитура за месни и рибни ястия. Папаята може да се комбинира с лимони, лимонена трева, авокадо и зелени маслини. Ензимът папаин е прекрасна добавка към меса – прави ги крехки и сочни.
Източници: http://www.bb-team.org/articles/3386_papaya#ixzz2VB02nKQU;
http://zdraventer.blogspot.com/2013/05/14.html#axzz2VB1PJ2ny


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.