Червеният
пипер - основната подправка в традиционната кухня се получава от специалните сортове - Гороглед 6, Новоселска капия 379
и Букетен 50. Продават се основно
на българския пазар пет вида червен
пипер на прах, които се
различават по цвят и лютивина: те са Деликатесен, Сладък, Полусладък, Розово-червен и Лют.
Червеният
пипер
представлява стрити на прах със или без семената
изсушени
сладки или люти червени чушки. Решаващи критерии за
определяне качеството на червения пипер са цвета и
доколко
той е фин. Деликатесният червен пипер е с мек аромат/вкус и със светлочервен до тъмночервен цвят.
Сладкият червеният
пипер също е с мек аромат и вкус. От полусладкия до
лютия
червен пипер лютивината се повишава. Червеният пипер е
подходящ за овкусяването и подправянето на зеленчукови
и местни ястия, варива (боб и леща),
яйца, пилешко, свинско и телешко
месо. В червеният пипер почти няма мазнини. Той съдържа големи количества витамин С (няколко пъти
повече от морковите и
лимоните), бета-каротин, витамин В1, В2, Р и Е. За да се запази витамин С, той не бива да се пържи в
мазнина.
Освен, че губи голяма част от полезните вещества, които съдържа
(включително различни антиоксиданти), при прегаряне на червеният пипер ястието
добива неприятно горчив вкус. Затова е препоръчително да се слага в началото на
готвенето, непосредствено преди водата. Червеният пипер се използва в народната
медицина като стомашно, жлъчегонно и слабо диуретично средство, както и за
подсилване на организма след боледуване. Лютият пипер дължи парливия си вкус на
веществото „капсаицин“. Капсицинът в лютите чушки действа обезболяващо и
прочиства дихателните пътища. Известно
е и антибактериалното му действие. Силен антиоксидант е. Засилва метаболизма и премахва
токсините от тялото.
Пиперът има свойството да осигурява допълнителна топлина в организма, да подобрява циркулацията на
кръвта и
улеснява достигането й до по-отдалечените зони на
тялото.
Лютият червен пипер спира развитието на язви, като убива бактериите,
с което пък се стимулират клетките на лигавицата на стомаха да отделят защитни
сокове. Червеният пипер способства по-бързото усвояването на храните, които се консумират
с него. Облекчава алергии и има противогъбични свойства. Най-добрият лек при
„подлютявяне” от пипер или люти чушки е студеното мляко, тъй като „казеинът“ в
него отмива капсаицина.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.