Предлагам, Ви да
завършим седмица с ароматната анасонлийка. Старите
майстори на казана казват, че: „Пиенето на анасонлийката е обредно действие, съчетаващо в себе си спомена за
миналото и надеждата за бъдещето.“
В
класическия ритуал анасонлийка се пие разредена с ледена вода (обикновено
в съотношение
2:1). Получава се напитка
с прозрачен бял цвят и синкав оттенък. Вкусът е нежен, но
не толкова сладък. Усещането е деликатно, завладяващо
със своята мекота и приятно сгряваща топлина… Анасонлийката
се приготвя чрез двойна дестилация на гроздова или плодова ракия със семена от
анасон (плодчетата съдържат течно, безцветно или белезникаво жълто етерично
масло със сладникав аромат и вкус).
Ракията
се разрежда с вода до 30 градуса и се налива в казан. Семето на анасона се
поставя в торбички се пуска в казана. При дестилацията водно-алкохолните пари
увличат етеричното масло от семената и при втечняването то преминава в ракията.
По време на варенето задължително се отделят първакът и патоките. Следи се
алкохолният градус на общото количество да не пада под стандартните 55 градуса,
при който анасоновия екстракт се запазва най-пълноценно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.