Бананите
са отлична алтернатива за тези, които спазват диета тъй като те сдържат
нишесте, източник са на витамин А, С и В6, както и на фибри, желязо, калий,
магнезий и фосфор. Един средно голям банан съдържа 400 мг. калий - 11% от необходимата дневна доза; 110 калории
и 4
грама фибри. В бананите има наличие на много
въглехидрати, които са основен източник на енергия за организма.
Бананите със своето съдържание на калий и магнезий, подпомагат организма да се
възстанови от ефектите на никотиновия глад. Плодовете са естествено средство
против киселини в стомаха. Особено ефикасни са при лечение на бъбречни и
стомашни проблеми. Консумацията на банани може да намали риска от сърдечносъдови
заболявания, именно защото калият, който те съдържат помага за регулиране на
кръвното налягане. Наличието на серотонин в плода има способността по естествен
път да овладява депресията като действа успокояващо, подобрява настроението и
възстановява чувството за щастие. Бананите помагат за възстановяване на
изгубените по време на физическа дейност калории, и освен това осигуряват
енергия за изтощеното тяло.
Тропическите плодове са лесно усвоими от човешкия организъм и са чудесна закуска за малчуганите
именно заради приятния им вкус, енергията и хранителните вещества, които те
осигуряват. Корите на банана съдържат калий и антиоксиданти, които правят
кожата мека и еластична. Кората на банана успокоява сърбежа при ухапване от
комар. Когато е сварена, може и да се яде. Тя е полезна и за очите -
съдържащият се в нея антиоксидант лутеин предпазва очните клетки от
ултравиолетовите лъчи, които са главната причина за развитие на катаракта. Зелените
банани са подходящи за приготвянето на деликатеси и за готвене. Жълтите банани
могат да се консумират и в сурово състояние. Кафявите банани имат много сладък
вкус (нишестето в плодовете се превръща в захар) и са подходящи за приготвяне
на различни печива и десерти. Бананите се сервират в плодови салати, желета и
сокове; пюрето от банани се използва за направа на сладолед, хляб, кифли и
пайове.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.