Мария
Требен в своята книга „Здраве от аптеката на Господ. Съвети и опит с лечебни
билки“, пише: „Ако човечеството знаеше, колко полезна е тя, не би засаждало
нищо друго освен Коприва…”
Според авторката чаят от билката не трябва да се
запарва дълго, а само да се кипне и да се остави да престои половин минута -
тогава е най-лековит – има леко жълт цвят. Копривата съдържа повече витамин С
от някои култивирани растения и диви билки. Има свойството да тонизира и да
снабдява организма с ценни елементи, като: силиций, калий, калций, протеин,
много желязо, сяра, етерични масла, белтъчини, мравчена киселина и много други
полезни за човешкия организъм вещества. Листата на копривата можете да събирате от
май до септември, а коренищата - от септември до ноември. Стеблата
се окосяват и листата се събират, докато растението е свежо. Коренищата се
изкопават, изчистват се добре от пръста и се измиват. Листата съдържат дъбилни
вещества, витамини С и К, каротеноид, пантотенова киселина, ситостерол,
хистамин и др. Копривата е най-доброто кръвопречистващо и кръвообразуващо
лечебно растение. Влияе добре на панкреатичната жлеза, чаят от коприва намалява
съдържанието на захар в кръвта. Той
лекува заболявания и възпаления на пикочните пътища и болестно задържане на
урината. В народната медицина се препоръчва по-продължително приемане на чай от
коприва при болки в черния дроб, жлъчката и заболявания на далака, дори и при
туморни образования, при образуване на слуз в стомаха и дихателните органи, при
стомашни спазми и язви. За профилактика може да пиете чай
през цялата година. Копривата помага и
при вирусни заболявания и бактериални инфекции.
Източници:
„Здраве от аптеката на Господ. Съвети и опит с лечебни билки“, Мария Требен и
http://agronet.bg/community/groups/viewdiscussion/197-lechebnite-svoistva-na-koprivata.html?groupid=117
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.