Фурмите са
богати на фруктоза, лесно се усвояват от организма и намаляват чувството за
глад. Алкалните соли, които се съдържат в тях регулират киселинността на кръвта.
Учени твърдят, че за нормално развитие на човешкия организъм са му достатъчни консумирането
на фурми и мляко.
Фурмите съдържат фруктоза, която дава на тялото високо ниво
на подвижност и топлинна енергия. В тях
има наличие на множество витамини и минерали. Те са много богати на фибри, мазнини
и протеини. Съдържат натрий, калий, калций, фолиева киселина, магнезий, желязо,
сяра, фосфор и хлор, както и витамините A,
бета-каротен, B1,
B2, B3 и B6. Смята се, че
сушените фурми действат благоприятно върху мозъка. Според своите хранителни,
диетични и лечебни качества, фурмите се приравняват със житните култури.
Фурмите са полезни за възрастните, децата и бременните. Особено са ценни за
бременните, по време на раждане и при кърмене. Облекчават раждането и спомагат
за започването на отделяне на кърма. Заради високото съдържание на калий,
лекарите препоръчват фурмите при сърдечно-съдови заболявания. При сърдечна недостатъчност, фурмите стимулират дейността на сърцето, служат като тонизиращо и укрепващо средство, възстановяват силите след продължително заболяване. Помагат също при парализа на лицевия нерв, при преумора и физическо натоварване. Доказано е, че фурмите намаляват стресът и напрежението. Проучване проведено от експерти от университета Бъркли разкрива, че фурмите съдържат голямо количество витамин B6, който укрепва нервите, и магнезий, който е от важно значение за нормалното функциониране на бъбреците. Витамин B1, който се съдържа във фурмите, спомага за нормалното функциониране на нервната система, а витамин B2 за изгарянето на протеините, въглехидратите и мазнините.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.