неделя, 11 август 2013 г.

„Постъпките в човешкия живот са подобни на ястие, а мислите и чувствата са като подправките…“ Милорад Павич



Добавянето на Подправките към различните гозбите и ястия, може да им придаде магичен привкус и омаен аромат. Според старите книги те са растения или части от тях със силени благоухания или вкусове, използвани в малки количества за подправяне, оцветяване или консервиране. В класификатора на различните билки и подправки, съставен по поръчение на Карл Велики са наречени „приятели на медиците и похвала за готвачите”. Ароматичните треви и растения се използват както в прясно, така и в изсушено състояние. Тези помощници на готвачите успокояват и стимулират, чрез своите чудодейни свойства вливат положителна енергия в организма. Те дори могат да променят и изцяло емоционалното ни състояния. Според „Повелителката на подправките“ - пиперът помага при депресивни разстройства, а канелата влияе върху емоциите. Куркумата пък е подправката на прераждането. Прахът от нея, потъркан по лицето, заличава петна и бръчки. Ванилията пази от лоши очи. Черният кимион е защитник срещу уроки и черна магия. Канелата създава приятелства и наказва врагове…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.