понеделник, 26 август 2013 г.

Легенда говори, че Момковата сълза е подпомогнала цар Соломон в борбата му срещу демоничните болестотворни същества.

Момкова сълза (миризлива или лечебна момкова сълза - Polygonatum multiflorum) е многогодишно тревисто растение. Цъфти от април до юни. Първата описана употреба на билката е в Класическия Китайски Божествен земеделец от 1 век.


В китайската медицина се смята за "ин" тоник и като такъв е особено използван при проблеми, засягащи дихателната система, включително болки в гърлото, суха и дразнеща кашлица, бронхиални задръствания и болка в гърдите. В Северна Америка, растението е било известно на различни индиански племена. Пенобскотите са го използвали за лечение на гонорея. Билката притежава свойства да въздейства върху пречистването на ума и придобиването на мъдрост и сила. У нас се срещат 3 вида от рода Момкова сълза. Наличието на алкалоиди и гликозиди в коренището и плодовете правят растението полезно и лечебно, защото тези вещества действат благотворно върху сърдечната дейност на човека. Прилага само външно! Използва се под формата на компреси при кръвотечащи рани, подагра, разнасяне на кожни кръвоизливи при контузии, кожни болести и ревматизъм. Има кръвоспиращо, противовъзпалително, антибактериално и диуретично действие. Екстрактът от момкова сълза понижава изкуствената алиментарна хипергликемия без да оказва влияние върху адреналиновата. В народната медицина се използва при болки в ставите, изкълчвания, счупвания, стомашно неразположение, хемороиди, кашлица и заболявания на бъбреците, придружени с кръв в урината.

Източници: http://izdrave.com/; http://www.kakvo.org/mirizliva-momkova-salza/biologia/statia; http://www.pharmacy-bg.com/momkova-sulza.html и http://bglog.net/BGLog/27931

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.