вторник, 27 август 2013 г.

Какво е определението за добро вино?

Пиенето му трябва да започва и да свършва с усмивка.

Уилиям Соколин


Пиенето на една чаша червено вино дневно е полезна за нашето здраве. Умерената консумация на алкохолната напитка предпазва от рак, сърдечни заболявания, подобрява нивото на холестерола и нормализира кръвното налягане. Гроздето, което се съдържа във виното е богато на витамини С, Б1 и Б2. То се определя като чудесен антиоксидант, които забавят стареенето. В гроздето има наличие и на калий, който помага за укрепването и нормалното функциониране на сърдечната дейност. Учените през 90-те години на миналия век, откриват в гроздето голямо количество активни вещества – полифеноли, притежаващи уникалната способност да свързват свободните радикали, образуващи се в организма под въздействието на слънчевата светлина, цигарения дим, стреса и замърсената околна среда. 


Полифенолите укрепват кръвоносните съдове, подобряват кръвообращението, подпомагат подмладяването и оздравяването. Eкстрактът от гроздово семе се смята за един от най-мощните естествени антиоксиданти. Още в Старият завет се разказва, че Ной взел със себе си лозички, които засадил на планината Арарат след спадането на водата. Най-старото намерено досега вино е с дата 1300 г. пр. Хр. и се съдържа в две бутилки, изкопани от гробница в Кениян, провинция Хуан, в Китай през 1980 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.