четвъртък, 15 август 2013 г.

ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ

Любопитни исторически факти за ябълковият оцет: Неговата слава е още от времето на Хипократ, когато са го прилагали за лечение на различни заболявания. По време на гражданската война в Америка, оцетът се използвал и като антисептик.



Днес решихме, да Ви припомним колко много здравословни ползи има Домашният ябълков оцет. Истинският ябълков оцет съдържа множество ценни за организма вещества, химически елементи и съединения, като: фосфор; калций; натрий; силиций; калий; магнезий; желязо и сяра, витамините: А; В1; В2; С и Е. Тези съставки го правят полезен за премахването на вредния холестерол, стимулират храносмилането и помагат за метаболизма в организма. Ето и рецепта за натурален ябълков оцет: необходимо, Ви е известен брой сладки ябълки (ако ябълките са по-кисели може да се добави подсладена с мед вода), които се измиват добре и се почистват от дръжките, изгнилите и червиви части. Важно е да знаете, че ябълките не се белят и не се махат семките. Смилате ги или ги нарязвате на ситно (могат и да се рендосат). Оставят се да престоят в голям съд, които НЕ СЕ затваря плътно и е препоръчително да е поставен на топло за период от около 40 дни. Всеки ден трябва сместа да се разбърква добре. Когато тя е вече готова и се е добре хомогенизирала се прецежда през тензух (марля) и получената течност се оставя за още 30-40 дни да престои и да се утаи. Най-полезния оцет е този, който се консумира с утайката и колкото по-дълго отлежава, толкова по-кисел ще става.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.