събота, 31 август 2013 г.

Шипковото вино - здраве от природата!


За него столетницата баба Велка, споделя: „У баби! Чудно – хубаво шипково винце…. по чашка вечер си сръбвам - пийвам…така от както се помня…. много помага… тук болежка, там болежка - с винце се лекувам баби!“ 


Ето и нейната рецепта за виното: „1 кг. добре узрели шипки, 1 кг. захар и 5 л. вода.“ Към рецептата ще добавим - за да ферментира се поставя в сместа парченце мая, разтворена в хладка вода. Съдът в който се приготвя виното нетрябва да е плътно затворен, т.е. да може да „диша“. Държи се на топло място около 15-20 дни. Може да се пие още по време на ферментацията. Тогава има качествата на слабо алкохолно витаминозна напитка. След ферментацията се прецежда и вече притежава пълните качества на едно първокласно шипково (плодово) вино. Ползите - по съдържанието си на витамин С шипковия плод няма аналог! Уникалната комбинация от витамин С и останалите съставки на шипката стимулират образуването на червени кръвни клетки, повишават работоспособността и засилват съпротивителните сили на организма (особено в късна есен, през зимата и в ранна пролет). Смята се, че шипката е особено полезна за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Заради съдържанието на пектини и танини се препоръчва прием при стомашно-чревни и бронхиални заболявания.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.