Когато все още
има на пазара пресни зеленчуци и плодове, какво по-хубаво от това да съчетаем една
чаша вино с вкусна и витаминозна салата….
Салатите са едно
интригуващо и интересно съчетание на вкусове и аромати. Сомилиерите казват, че
първата и най-важна съставка на салатите, която оказва голямо влияние върху
комбинацията им с вино, е дресинга. Той е
най-трудният за определяне компонент поради киселото си естество. Типичната
рецепта от “една част червен винен оцет
и три части олио“ е твърде остра, за да се съчетае добре с вино. Като
по-приемлив вариант може да се намали оцета и да се замени с по-мека алтернатива,
например балсамов оцет или оризово вино.
Може да експериментирате и с нещо по-свежо като плодов сок вместо оцет, в този
случай подходящи са лимоновия и портокалов сок, както и сокът от червена
боровинка. Салатата, няма да има същия вкус без олио, но то има подходящи
заместители като зехтин, орехово или плодово масло. Всички те се съчетават
много добре с вино и допълват неговия загадъчен вкус и аромат. Препоръчително е
да се заменят киселите съставки с не толкова силни като пилешки, телешки или
зеленчуков бульон. При приготвянето на салата, не забравяйте да включите
компоненти, които естествено се допълват с виното. Така например:
Билки – много вина
имат билкови нюанси в тях, включително и Совиньон Блан, Каберне Совиньон и
Мерло.
Нотки на ябълка,
круша, пъпеш и дори аромати на тропически плодове са често срещани в Ризлинг,
Шардоне, Совиньон Блан, Семийон или Гевюрцтраминер.
Печените зеленчуци се комбинират сполучливо
с по-дълбоки и богати вина като Зинфандел и Совиньон Блан (натуралните зелени
зеленчуци се допълват успешно със Сира).
Зеленчуци на скара са подходящи
за вина с дървесни аромати, така че опитайте Шардоне, ферментирало в дъбова
бъчва.
Ако сте решили да сложите гъби в
салата е добре да изберете червено вино, като Пино Ноар.
Една интересна и особено вкусна
комбинация – зелена салата, ябълка, синьо сирене и орехи, в съчетание с чаша
Шардоне. Опитайте и няма да сгрешите!
Съвет: Експериментирайте!
Откривайте нови вкусови предизвикателства и усещания, не робувайте на
традиционните възприятия!
Източник: по
материали от http://vino-bg.eu/
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.