четвъртък, 29 август 2013 г.

Нарът за здраве и плодовитост…

Нарът се отъждествява с женското начало и с плодовитостта. Цветовете на растението се възприемат като символ на любовта, а плодът на непорочното зачатие. 


С него са свързани митичните ритуали в култа към древногръцката богиня на плодородието Деметра, към Хера - съпругата на Зевс и към богинята на любовта Афродита. Те са изобразявани най-често с нарове около гърдите си. 


В Гърция и до днес е запазен древният обичай - сватбарите да хвърлят зърна от божествения плод под краката на младоженците, като символ на благополучие и дълъг щастлив семеен живот. Легенда разказва, че в чудодейния сок на нарът се криела тайната за красотата на митичната Клеопатра. За Хипократ, плодът има лечебно въздействие върху безплодието. Авицена го препоръчва срещу различни болести, заради антибактериалното му действие. Нарът подпомага функциите на сърдечно-съдовата система. Научно е доказано, че съдържа една от натуралните форми на естрогена, който се препоръчва при менопауза. В народната медицина се ползват зрънцата, обелката, цветовете и кората на растението. Плодовете на нара се използват в направата на вино и сиропи, поради високото си съдържание на захари. Добавят се в сосове, при приготвянето на салати и дресинги, на десерти и при някои видове маринати за месо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.