четвъртък, 29 август 2013 г.

Нежната и загадъчна Магнолия

Ароматните и нежни цветове на магнолията пленяват и омайват със своя фин аромат. Вярва се, че те изпълняват всяко човешко желание и даряват с магически сили този, които истински и й се радва и почита.


Легендата разказва за младо момиче на име Кайко, което умеело да прави красиви хартиени цветя, които после продавало. Един ден при нея влетял папагал, който обещал да й разкрие тайната за съживяването на нейните красиви хартиени цветя, в замяна на което, тя трябвало да се грижи за него. За да стане магията момичето трябвало да дава по-една капка кръв за всеки нов цвят. Но тя трябвало да обещае, че каквото и да става, няма да даде последната си капка кръв. Така цветята оживявали в ръцете на Кайко. Хората били пленени от красотата и аромата им и ги купували. Младото и наивно момиче се влюбила в красиво, но алчно момче. За да задоволи прищевките му, момичето трябвало да прави още и още цветя. Стигнало се до там, че то дало и последната си капка кръв и умряло, а от тази последна капка се родило цветето Магнолия…


Вярва се, че цветовете на магнолията трябва да се берат нощем, когато техният аромат е най-силен. Те притежават свойства да вдъхват любов и вярност, духовна и физическа красота на този, които ги притежава и истински цени. Магнолията действа и на енергийно ниво – успокоява и балансира.

Цветовете на растението съдържат цинк, мед, калций, калий, желязо, магнезий и манган, както и летливи масла, алкалоиди и танини. В традиционната китайска медицина се използват при стомашни проблеми, за лечение на белите дробове и далака. Цветовете на магнолията церят дихателните инфекции. Разтвор, направен от тях, помага при лечението на астма. Етеричното масло от магнолия притежава и антисептични свойства. Помага при кожни проблеми и действа укрепващо върху имунната система. В Индия листата на магнолията се приемат, като силен афродизиак и се слагат в косите на момичетата, за да привличат и изкушават…. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.