Крушите наброяват
около 5000 вида. В зависимост от сорта, плодовете на крушата биват оцветени в жълто
или жълтозелено, някои са и с червени оттенъци отгоре.
Повечето круши са сочни,
сладки и с приятно-завладяващ аромат. В средата на плода се намират кафяви семенца.
Има и диви круши, които по външен вид не се различава много от питомните. Плодовете
им обаче са дребни, кисели и силно тръпчиви. Едва когато изгният, стават сочни,
ароматни и могат да се консумират. В митологията на много народи крушовото
дърво и неговите плодове са смятали за свещени. Така например кавказците
вярвали, че ако се отсече круша зло ще застигне този, които е извършил това
деяние. Потомците на днешните германци имали обичай да засаждат при раждане на
момиче крушово дърво и смятали, че е голям грах да отсечеш круша. Те сушели
плодовете на дивата горска круша и ги използвали както за компот, така и за
приготвянето пшеничени питки (смилали ги на брашно и ги смесвали с пшеница). Предполага
се, че в Европа, крушата е пренесена от Близкия изток. Още медиците от Древния
изток забелязали, че крушата ободрява, освежава и премахва напрежението в
организма. Тя повишава настроението и оказва положително въздействие върху
здравето и тонусът ни. Соковете и отварите от този плод, както и от листата им,
утоляват жаждата при висока температура и треска. Крушата оказва силно
противовъзпалително и антибиотично въздействие. Според Авицена крушите
притежават свойството да помагат при отравяне от гъби. Семките на плода имат
доказани противоглистни свойства. Пресните круши, стабилизират стомаха,
освежават организма и утоляват жаждата. Тези плодове съдържа голямо количество
плодова захар и много минерални вещества като калий, натрий, магнезий, желязо и
фосфор. Лечебните им свойства се проявяват при упорит запек, пясък и камъни в
бъбреците. Крушите са добър източник на диетични фибри, витамин С, мед и
витамин К. Фибрите, съдържащи се в крушите, понижават високите нива на
холестерола. Освен това, тя регулира киселинността на стомашните сокове и
тонизира организма, усилвайки имунната защита. Доказано е, че плодовете, богати
на фибри, предпазват от рак на гърдата жените в периода след менопаузата.
Такива плодове са ябълките, сливите и крушите. Крушите се смятат и за плод, на
който не са присъщи развиването на алергии. Те са богати на фенолови съединения,
които спомагат за укрепването на кръвоносните съдове и възпрепятстват
развитието на атеросклерозата. Пресните, варените и печените круши са полезни при
болести на дихателната система - заболявания на бронхите, при туберкулоза,
задушаване и при силна кашлица. Крушата се приема, че влияе благотворно върху храносмилателния
тракт. Използва се и в диетичното хранене. Съдържа дъбилни вещества, които са
много необходими за храносмилането. В крушите има наличие и на полезното
вещество „арбутин“, което е способно да убива болестотворните бактерии.
Плодовете могат да се консумират както в прясно състояние, така и на компоти,
мармалади, конфитюри и различни десерти. Добре е крушите да се приемат цели с
кората, поради намиращите се в нея фибри. Ако плодът е нарязан, той бързо ще се
оцвети в кафяво и ще започне да губи своите
свойства. Ако искате да избегнете този процес, напръскайте я леко с
лимонов или портокалов сок. Сервирайте крушите с козе или синьо сирене като
десерт. Добавете нарязани круши, джинджифил и мед към овесената си закуска.
Източници: http://bgzdrave.wordpress.com
и „Лечебната сила на храсти и дървета“.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.