понеделник, 26 август 2013 г.

Крушата плод и за храна, и за лек...



Крушите наброяват около 5000 вида. В зависимост от сорта, плодовете на крушата биват оцветени в жълто или жълтозелено, някои са и с червени оттенъци отгоре. 


Повечето круши са сочни, сладки и с приятно-завладяващ аромат. В средата на плода се намират кафяви семенца. Има и диви круши, които по външен вид не се различава много от питомните. Плодовете им обаче са дребни, кисели и силно тръпчиви. Едва когато изгният, стават сочни, ароматни и могат да се консумират. В митологията на много народи крушовото дърво и неговите плодове са смятали за свещени. Така например кавказците вярвали, че ако се отсече круша зло ще застигне този, които е извършил това деяние. Потомците на днешните германци имали обичай да засаждат при раждане на момиче крушово дърво и смятали, че е голям грах да отсечеш круша. Те сушели плодовете на дивата горска круша и ги използвали както за компот, така и за приготвянето пшеничени питки (смилали ги на брашно и ги смесвали с пшеница). Предполага се, че в Европа, крушата е пренесена от Близкия изток. Още медиците от Древния изток забелязали, че крушата ободрява, освежава и премахва напрежението в организма. Тя повишава настроението и оказва положително въздействие върху здравето и тонусът ни. Соковете и отварите от този плод, както и от листата им, утоляват жаждата при висока температура и треска. Крушата оказва силно противовъзпалително и антибиотично въздействие. Според Авицена крушите притежават свойството да помагат при отравяне от гъби. Семките на плода имат доказани противоглистни свойства. Пресните круши, стабилизират стомаха, освежават организма и утоляват жаждата. Тези плодове съдържа голямо количество плодова захар и много минерални вещества като калий, натрий, магнезий, желязо и фосфор. Лечебните им свойства се проявяват при упорит запек, пясък и камъни в бъбреците. Крушите са добър източник на диетични фибри, витамин С, мед и витамин К. Фибрите, съдържащи се в крушите, понижават високите нива на холестерола. Освен това, тя регулира киселинността на стомашните сокове и тонизира организма, усилвайки имунната защита. Доказано е, че плодовете, богати на фибри, предпазват от рак на гърдата жените в периода след менопаузата. Такива плодове са ябълките, сливите и крушите. Крушите се смятат и за плод, на който не са присъщи развиването на алергии. Те са богати на фенолови съединения, които спомагат за укрепването на кръвоносните съдове и възпрепятстват развитието на атеросклерозата. Пресните, варените и печените круши са полезни при болести на дихателната система - заболявания на бронхите, при туберкулоза, задушаване и при силна кашлица. Крушата се приема, че влияе благотворно върху храносмилателния тракт. Използва се и в диетичното хранене. Съдържа дъбилни вещества, които са много необходими за храносмилането. В крушите има наличие и на полезното вещество „арбутин“, което е способно да убива болестотворните бактерии. Плодовете могат да се консумират както в прясно състояние, така и на компоти, мармалади, конфитюри и различни десерти. Добре е крушите да се приемат цели с кората, поради намиращите се в нея фибри. Ако плодът е нарязан, той бързо ще се оцвети в кафяво и ще започне да губи своите  свойства. Ако искате да избегнете този процес, напръскайте я леко с лимонов или портокалов сок. Сервирайте крушите с козе или синьо сирене като десерт. Добавете нарязани круши, джинджифил и мед към овесената си закуска.


Източници: http://bgzdrave.wordpress.com и „Лечебната сила на храсти и дървета“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.