Предците ни
смятали, че Шипката и нейните плодове са Божие творение дарено с добра магия. Приписвали й чудодейна сила и лечебни свойства. Шипката често се
споменава в народния фолклор и се използва в обредните действия и ритуалите с
медицинска насоченост.
В традиционните представи шипката е здраво, жилаво
плодно дърво, чиито бодли могат да предпазват от болестотворни същества и зли
сили. Така например за прът на сватбеното знаме в Родопите деверът и зълвата
отсичат шипкова пръчка. За направата на сватбените венци, също символно се
използва суровата шипкова пръчка.
Лечебното приложение в народната медицина на
шипката може да се намери практически навсякъде, което може би е причина повечето
от билкарите да я наричат „Царицата на билките“. Дължи се на високото
съдържание на витамин С, каротин (провитамин А), ликопен, пектин, витамини В1 и
В2, РР, К. По съдържанието си на витамин С шипковия плод няма аналог… Наличието
на минерали и елементи като калий, магнезий, натрий, калций и фосфор в шипката
е много по-високо отколкото в доста други плодове и зеленчуци. Уникалната
комбинация от различни лечебни и имуностимулиращи съставки в плодовете на
шипката способстват за образуването на червени кръвни телца, повишаването на работоспособността
и засилването на съпротивителните сили на организма. Затова се препоръчва да се
взима под формата на извлеци, чайове и запарки от диабетно болни, страдащи от анемии,
от умствена и физическа преумора и от простудни заболявания. Смята се, че
шипката е особено полезна за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Заради
съдържанието на пектини и танини е полезна и при стомашно- чревни и бронхиални
заболявания.
Снимка: http://pinterest.com/pin/300333868869985175/
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.