петък, 30 август 2013 г.

Шипката - Царицата на билките

Предците ни смятали, че Шипката и нейните плодове са Божие творение дарено с добра магия. Приписвали й чудодейна сила и лечебни свойства. Шипката често се споменава в народния фолклор и се използва в обредните действия и ритуалите с медицинска насоченост. 


В традиционните представи шипката е здраво, жилаво плодно дърво, чиито бодли могат да предпазват от болестотворни същества и зли сили. Така например за прът на сватбеното знаме в Родопите деверът и зълвата отсичат шипкова пръчка. За направата на сватбените венци, също символно се използва суровата шипкова пръчка. 


Лечебното приложение в народната медицина на шипката може да се намери практически навсякъде, което може би е причина повечето от билкарите да я наричат „Царицата на билките“. Дължи се на високото съдържание на витамин С, каротин (провитамин А), ликопен, пектин, витамини В1 и В2, РР, К. По съдържанието си на витамин С шипковия плод няма аналог… Наличието на минерали и елементи като калий, магнезий, натрий, калций и фосфор в шипката е много по-високо отколкото в доста други плодове и зеленчуци. Уникалната комбинация от различни лечебни и имуностимулиращи съставки в плодовете на шипката способстват за образуването на червени кръвни телца, повишаването на работоспособността и засилването на съпротивителните сили на организма. Затова се препоръчва да се взима под формата на извлеци, чайове и запарки от диабетно болни, страдащи от анемии, от умствена и физическа преумора и от простудни заболявания. Смята се, че шипката е особено полезна за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Заради съдържанието на пектини и танини е полезна и при стомашно- чревни и бронхиални заболявания.
Снимка: http://pinterest.com/pin/300333868869985175/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.