сряда, 28 август 2013 г.

Тайнството на билките и подправките

Някога, когато Господ създал нашата българска земя ни дарил с прекрасна природа и растително богатство, скътано в пазвите на едно райско и плодородно кътче. 


Дали магическото тайнство на добрите духове, пребивавали по нашите земи, не са създали ароматните чудодейни треви?! Може би да, а може би не съвсем! Но едно е абсолютно сигурно – те притежават живителните сили на земята българска, носят посланието на прадедите ни, красотата и мъжеството, любовта и омразата...


Според българските народни вярвания преди сътворението на човека билките са били най-обикновени растения, красиви и уханни, нямащи лечебни свойства. За предпазване от дяволът и нечистата енергия, Господ дарил с божествена сила различните благоухайни треви, които при правилно използване могат да лекуват и предпазват божието творение – човек. В традиционната култура се отделя специално внимание на целебната сила на набраните срещу различни празници от народния календар цветя и билки. Те имат широко приложение в обредната практика и народна медицина. Вярва се, че билките имат най-голяма целебна сила, ако са събрани в ранното утро – преди изгрев слънце на Еньовден. Ароматните растения специално се берат още срещу Гергьовден, Еремия, Спасовден и през Русалската неделя. През тези дни събирането на билки е съпроводено от ритуални действия и обредни песни. Много са човешките болести, които народът знае да лекува с билки. Смята се, че са точно седемдесет и седем и половина. За всички има лек, за половинката обаче не се намира. Затова на Еньовден се събират седемдесет и седем билки, а за половинката трябва със затворени очи да се използва случайно избрана. Всички тези билки се връзват във вълшебна „еньова” китка и ако някой през годината се разболее от непозната болест, билките в нея са тези, които ще го излекуват.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.